Nordens dag!

NORDENS DAG!

Onsdag 23. mars feirer vi Nordens dag på Ås kulturhus og Nordby bibliotek – programmet er tettpakket med mange fine overraskelser. Og beste av alt – nesten alle aktiviteten er helt gratis.

VIKTIGHETEN AV SAMARBEID OVER GRENSER

«Det er spesielt viktig å feire Nordens dag i år – å løfte frem samarbeid over grenser er viktigere nå enn noensinne» – sier Elisabet Olhans, festdagens produsent. «Vi har planlagt et tett program – med noe for alle aldersgrupper – film, foredrag, bokprat, barneteater, språkkafé og konserter – og alt med en nordisk vri.»

«Elever fra kulturskolens strykeorkester og Follofeler skal være med på en workshop/konsert/forelesning sammen med cellisten Johannes Martens og amerikansk fiolinist Christian Howes.»

Martens er fast ansatt i Oslo Filharmoniske Orkester og Howes er førsteamanuensis ved Berklee College of Music. Han har vunnet mange priser og er blant annet kåret til en av de beste jazzfiolinistene i JazzTimes kritikermåling.

«Her finnes det en mulighet å oppleve kultur på høyt nivå,» legger Olhans til.

Dagen arrangeres av Ås kommune i samarbeid med Foreningen Norden Follo. Den 23. mars 1962 ble Helsingforsavtalen, det nordiske samarbeidets «grunnlov» inngått. Helsingforsavtalen er en avtale som alle innbyggere i Norden har stor glede og nytte av - den sikrer blant annet tilgang til høyere utdanning og tilgang til sosiale goder ved opphold i et annet nordisk land.

MUSIKK FRA FINNSKOG OG MUSIKK INSPIRERT AV STRINDBERG

Av høydepunkter løftes det fram konserten kl. 11.30 med Sinikka Langeland i Ås kinoteater. Langeland er en norsk sanger og musiker med finske aner, og med det finske instrumentet kantele som spesialitet. Langeland har utviklet seg til å bli den fremste tolker av, og talskvinne for, den vokale folkemusikken fra Finnskogene. Det kantele produserer en vakker og mystisk lyd – noe helt utenom det vanlige.

Anders Wyller, en norsk sanger, vil fremføre låter fra sitt nye album «God dag mitt barn: Strindbergs brev til Anne-Marie». Albumet er basert på brev mellom August Strindberg - en kjent og betydningsfull svensk forfatter, dramaturg og maler – og hans datter. «Det som er litt spesielt er at Wyller er August Strindbergs oldebarn, hans farmor er Anne-Marie, datter til August Strindberg og den norske skuespilleren Harriet Bosse» – skyter Elisabet Olhans inn.

NOE FOR ALLE ALDERSGRUPPER

Dagen starter med forestillingen Askeladden og de gode hjelperne i barne- og ungdoms avdelingen på Ås bibliotek – og samme forestillingen arrangeres også på Nordby bibliotek.

Odin Helgheim, forfatter av den skikkelige populære tegneserieroman - Ragnarok - kommer til Ås bibliotek. Hans første utgave «Ragnarok - Fenrisulven», vant Arks barnebokpris 2020. Kanskje noen blir inspirert til å ta opp blyanten og skape egne tegneserier i møte med Odin?

Det blir to kinofremvisninger denne dagen. Kl. 14.30 viser vi Islands største internasjonale film suksess LAMB. Filmen handler et ektepar som lever et rolig liv som sauebønder på en vakker og tilbaketrukket gård på Island. Når de oppdager en mystisk nyfødt på deres eiendom bestemmer de seg for å ta vare på og oppdra den som sitt eget barn. Denne uventede livshendelsen bringer den nye familien mye glede, men truer også med å ødelegge den.

Kl.20.30 kan dere få med dere MAGRETE DEN FØRSTE, en storslagen, historisk film som handler om Margrete 1. Valdemarsdatter som var nordisk riksstyrer og grunnlegger av Kalmarunionen

ÅPNING MED JOIK i BORGGÅRDEN KL. 17.00

Vi åpner hele feiringen offisielt kl. 17.00 med joik med Georg Buljo etterfulgt av nordisk inspirert dans med kulturskolens dansere.

Før og etter åpningen spiller kulturskolens elever. «Det vil også bli ulike lekkerheter fra nordiske land å kjøpe til en svært rimelig pris. Ta med hele familien og vær med på feiringen!» - oppfordrer Olhans med et smil.

Dagen arrangeres som et samarbeid mellom Kulturskolen i Ås, Ås internasjonale kultursenter, Ås kulturhus, bibliotekene i Ås og Forening Norden Follo.

Velkommen til en gratis festdag for hele familien! Ingen forhåndspåmelding, alle er velkomne!

10. mars 2022