Disse filmene anbefaler kinosjefen i romjula

Ås kinoteater har ikke bare litt åpent i romjula, men viser film hver dag fra og med andre juledag til og med femte juledag. Men hvordan navigere jungelen av premiereaktuelle romjulsfilmer? Kinosjef Martin Øsmundset vet råd!

Her kjøper du billetter til romjulas kinovisninger

For familien: «Frost 2»

Hvis du er forelder er valget enkelt, mener kinosjefen:

– Da gjelder det å få hele familien på Frost 2 snarest mulig! Jeg har seks nieser og to nevøer, og mitt inntrykk fra dem er at denne filmen ikke kan komme fort nok.

– Jeg har sett en del scener fra Frost 2, og den er full av morsomme øyeblikk som Olaf i en forhekset skog, og magiske, storslagne øyeblikk som en ballade Elsa synger som jeg har gått og sunget på i en måned allerede. Dette er fantastisk Disney-animasjon, og det er moro å se hvor mye inspirasjon de har hentet fra norske høstfarger.

Ås kinoteater byr også på en siste sjanse i romjula til å se den populære familiefilmen Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul.

For den musikkglade: «Cats»

Et annet høydepunkt er Cats, filmmusikalen som baserer seg på Andrew Lloyd Webbers aller største teatersuksess.

– For de som er glad i musikk og sang, er dette romjulas soleklare høydepunkt. Regien er ved Tom Hooper, som tidligere har laget Kongens tale og Les Misérables, så han kan både bevegende drama og storslagen musikal.

– Med Cats har Hooper skapt en helt utrolig fiksjonsverden som ikke ligner på noe vi har sett på film før, og han har fylt den med en helt utrolig besetning. Altså, det å få se Ian McKellen, Taylor Swift, Judi Dench, Idris Elba og James Corden i en og samme film er nesten grunn god nok til å se filmen i seg selv, men når man også får en fremføring av «Memories» som er så vakker og så mektig at tårene spretter ut av øya på en, så er dette en sikker vinner i romjula.

For den som liker realisme og spenning: «Tunnelen»

For de som søker seg mot mer realistiske historier der hverdagshelter setter livet på spill, er den norske storfilmen Tunnelen med Torbjørn Harr et sikkert kort, ifølge kinosjefen.

– Det som er en suksessfaktor for norske katastrofefilmer er at de baserer seg på hendelser som er realistiske. En flodbølge kan tilintetgjøre Geiranger, et jordskjelv kan skape store ødeleggelser i Oslo. I Tunnelen får et medrivende blikk på en hendelse som er enda mer nærliggende, for det kan skje at en tankbil forulykker i en av de nesten 1100 tunnelene vi har her i landet som ikke er utstyrt med nødutganger.

– En annen suksessfaktor for norske katastrofefilmer er at de ikke er besatt av ødeleggelser, men har katastrofen som bakteppe for gripende historier om hvordan mennesker og familier håndterer en krise. Sånn er det også i Tunnelen, der en tidligere brannmann og datteren hans står i sentrum for handlingen. Hvis man likte Bølgen, tror jeg man vil sette stor pris på denne.

For den som liker seg i en galakse langt, langt borte: «Star Wars: The Rise of Skywalker»

Regissør JJ Abrams, som sto bak «Star Wars VII: The Force Awakens», står bak den episke avslutningen på Skywalker-sagaen.

– Dette er de største kinohøydepunktet i 2019 for veldig mange – for eksempel gale Star Wars-entusiaster som meg, som har brukt en sommer på å bygge Star Wars-romskipet Millennium-Falcon i Lego. Det virker helt hinsides all fatteevne at vi nå skal få avslutningen på et galaktisk eventyr vi så begynnelsen på i 1977, men det ryktes at denne leverer varene til de grader, og jeg er ikke egentlig bekymret. JJ Abrams gjorde en fantastisk jobb med The Force Awakens!

For den som liker å gråte i kinomørket: «Håp»

Kinosjefen mener det har vært et godt norsk filmår, med tanke på at perler som Ut og stjæle hester og Barn har truffet kinolerretene. Han fremhever likevel Håp som den filmen som har beveget ham mest i 2019.

– Ja, jeg er glad for å kunne gi publikum en siste sjanse til å se Håp, for det er en sånn emosjonelt filleristende opplevelse som det er sunt å ha på kino iblant. Maria Sødahls film er basert på hennes egne opplevelser da hun midtveis i livet fikk en kreftdiagnose, og det ble antydet at hun hadde tre måneder igjen å leve. Det høres kanskje dystert ut, og det er dét også, men Håp er en gripende og ofte overraskende morsom beretning om hva en dødsdom kan gjøre med et samliv og et familieliv.

Her kjøper du billetter til romjulas kinovisninger

12. desember 2019